úterý, března 20, 2012

Polsko-maďarská filmová vášeň

1.    Elektra a její pravda (Szerelmem, Elektra)
Maďarsko 19974, bar. 70 min
Režie: Miklós Jancsó
Scénář: László Gyurkó, Gyula Hernádi. Kamera: János Kende. Hudba: Tamás Cseh.
Hrají: Mari Töröcsik (Elektra), György Cserhalmi (Orestés), József Madaras (Aigisthos)

Film na motivy stejnojmenného antického dramatu. Miklós Jancsó důmyslně využívá možností filmové řeči. Pracuje s geometrií v prostoru, vypravěčem posouvajícím děj vpřed svým zpěvem, symboly jako je červený vrtulník. Pomocí tohoto tak posouvá námět a připojuje marxistický komentář v závěru filmu. Film se odkazuje nejen stejnojmennou antickou tragédii, ale i na události atentátu na maďarského ministerského předsedy Imreho Nagyho. Nádherná Mari Töröcsik coby zralá žena téměř vydupává pravdu z prachu maďarské puszty. Aigisthos, kterého hraje József Madaras, svojí roli podporuje vzhledem despotického vládce.

2.    Na krásném modrém Dunaji (Kék Duna keringö)
Maďarsko 1992, bar. 89 min
Režie: Miklós Jancsó
Scénář: Gyula Hernádi, Miklós Jancsó. Kamera: János Kende. Hudba: Tamás Cseh  Róbert Rátonyi, Vilmos Jávori.
Hrají: György Cserhalmi, József Madaras (premiér), …

Film nese název podle valčíku Johanna Strausse. Valčík Na krásném modrém Dunaji i celý film hudebně doprovází. Film vypovídá o postkomunistickém Maďarsku, ukazuje prohnilost režimu, který přišel po dlouhém období komunismu. Herci ve filmu působí jakoby tančili, stejně tak kamera pluje exteriéry i interiéry. Paranoiu přetrvávající z dob minulých podtrhují všudypřítomné kamery.

3.    Panelové vztahy (Panelkapcsolat)
Maďarsko 1982, čb. 102 min
Režie: Béla Tarr
Scénář: Béla Tarr. Kamera: Barna Mihók, Ferenc Pap.
Hrají: Róbert Koltai, Judit Pogány, …

Smutný snímek o vztahu mezi manžely, kteří si nedokáží naslouchat a být si oporou. To podtrhuje černobílost filmu i nepřívětivost prostředí, ve kterém hlavní hrdinové žijí. Tarr postupuje retrospektivně – nejprve se totiž dozvídáme, že manžel od manželky s dítětem odchází a postupně se rekonstruuje, co situaci předcházelo. Film téměř až děsí svou autenticitou.

4.    Turínský kůň
Maďarsko, Francie, Německo, Švýcarsko 2011, čb. 146 min
Režie: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
Scénář: Béla Tarr, László Krasznahorkai. Kamera: Fred Kelemen. Hudba: Mihály Vig.
Hrají: János Derzsi (Ohlsdorfer), Erika Bóková (Ohlsdorferova dcera), Mihály Kormos (Bernhard), Ricsi (kůň).

Turínský kůň je opravdový metafyzický opus. Ptá se po samotném smyslu lidského bytí. A to s naléhavostí, kterou podporují opakující se scény snímané z různých úhlů, podmanivá hudba, strohost postav i prostředí. Ve filmu nic nechybí, ani není nic navíc. Poslední Tarrův film je sympatický tím, že se nesnaží působit velkolepě, nesnaží se ani, podobně jako jiné Tarrovy filmy, divákovi nadbíhat. Sdělení osekává na to nejpodstatnější, podobně jako činy hlavních hrdinů.

5.    Muž z Londýna (A Londoni férfi)
Maďarsko 2011, čb. 146 min
Režie: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
Scénář: Georges Simenon (román), Béla Tarr, László Krasznahorkai. Kamera: Fred Kelemen. Hudba: Mihály Vig.
Hrají: Miroslav Krobot (Maloin), Tilda Swinton (Kamélie), Ági Szirtes (Brownová), János Derzsi (Brown), …

Hlavní hrdina Maloin pracuje na věži, odkud dohlíží na loď v přístavu a na vlakové nástupiště. Jednoho večera spatří vraždu, která se udála kvůli kufříku plném peněz. Rozhodne se kufr najít a peníze si ponechat. Film má pomalý rytmus a výbornou hudbu. Hlavní hrdina je poměrně neobvykle snímán převážně zezadu. I přes divácky nepříliš vstřícnou Tarrovu práci s časem může být Muž z Londýna napínavý tím, že vyvolává očekávání, o co ve snímku půjde, neboť je jasné, že nejde o to odhalit zločince.

6.    Škyt
Maďarsko 2002, bar. 78 min
Režie: György Pálfi
Scénář: György Pálfi. Kamera: Gergely Pohárnok. Hudba: Balázs Barna,  Samu Gryllus.
Hrají: Ferenc Bandi, Józsefné Rácz

Ukázkový příklad parametrické narace. Film má prvky kriminálního příběhu, rozhodně ale velmi neobvykle pojatého. Kamera se systematicky zaměřuje na detail, vše na sebe dobře navazuje. Pálfiho režisérský debut je zajímavou podívanou, ale ničím víc.

7.    Hanussen
Maďarsko/ Západní Německo/ Rakousko 1988, bar. 110 min
Režie: István Szabó
Scénář: István Szabó a Péter Dobai. Kamera: Gyula Kovács. Hudba: György Vukán.
Hrají: Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Grażyna Szapolowska, …

Film, který se klene jako klenba. Vrchol má v okamžiku, kdy se postava Klause Steinschneidera, později přejmenovaného na Erika Jana Hanussena, rozloučí s doktorem Bettelheimem. Do té doby mezi nimi vzniká inspirativní a blízké přátelství. Hanussen, který má jasnovidecké schopnosti, se vydá po evropských městech a je si čím dál tím více vědom své moci. Koketování s touto mocí a obtížnost situace především při kontaktu s politickými a mediálními aktéry ho dovede do okamžiku, kdy se smyčka začne stahovat, až ho zardousí zcela. V roli Hanussena exceluje Klaus Maria Brandauer, v sympatické a především dobře zahrané roli doktora Bettelheima je švédský herec Erland Josephson a ve vedlejší roli Valery de la Meer jako v jiných svých rolích opět skvělá polská herečka Grażyna Szapolowska.

8.    Pan profesor Hannibal (Hannibál tanár úr)
Maďarsko 1956, čb. 89 min
Režie: Zoltán Fabri
Kamera: Ferenc Szécsényi. Hudba: Zdenkó Tamássy
Hrají: Ernö Szabó (Nyúl Béla)

Profesor Nyúl Béla napíše studii o Hannibalovi, která vzbudí pozornost politickým podtextem, který v ní jeho kolegové čtou, ačkoliv tam nebyl autorem zamýšlen. Ze zprvu nepříliš významné studie se stane politická kauza, která se dostane až do poslanecké sněmovny. Profesor Nyúl se za svou práci staví, patrně mu nejprve nedochází, o co v celé kauze jeho protivníkům jde. Nakonec je ale donucen odvolat a i přesto je obyvateli města lynčován. Film svým apelem na morálku a jednoznačností stanoviska připomíná český film ze své doby, Vyšší princip.

9.    Šimon kouzelník (Simon mágus)
Maďarsko/Francie 1999, bar. 100 min
Režie: Ildikó Enyedi
Scénář: Ildikó Enyedi. Kamera: Tibor Máthé.
Hrají: Péter Andorai (Šimon), Julie Delarme (Jeanne), …

Takový docela milý film o Šimonovi, kterého se pařížská policie povolá kvůli řešení případu vraždy, neboť by měl mít nadpřirozené schopnosti. Mezitím se ale vsází se o to, zda vydrží určitý počet hodin zakopaný pod zemí. Seznamuje se také s půvabnou studentkou a sbližuje se s ní. Oplývá trochu zvláštním humorem. Šimon kouzelník je filmem, který nenaštve, neurazí, ale nedá se od něj očekávat nic víc, než že s ním zažijete několik desítek oddechových minut.

10.    Sisyphus
Maďarsko 1976, čb. 3 min
Režie: Marcell Jankovics
Kamera: Zoltán Bacsó.

Animované zpracování příběhu o Sisyfovi. Pro vykreslení příběhu používá pouze jednoduchých černých čas na bílém pozadí a expresívní hudbu a v krátkosti vyjadřuje to, čemu se říká sisyfovská dřina.

11.    Člověk z mramoru (Czlowiek z marmuru)
Polsko 1977, bar. 165 min
Režie: Andrzej Wajda
Kamera: Edward Klosinski. Hudba: Andrzej Korzynski .
Hrají: Jerzy Radziwilowicz (Maciej Tomczyk/Mateusz Birkut), Krystyna Janda (Agnieszka), Tadeusz Lomnicki (Jerzy Burski), …

Muž z mramoru je Wajdův výborný film odehrávající se v 70. letech a reflektující nejen svou dobu, ale i dobu minulou, přesněji 50. léta. Vitální Krystyna Janda v roli Agnieszky se rozhodne natočit film o 50. letech a dostane se tak k příběhu Mateusze Birkuta. Wajda se ptá po tom, zda je možné si udržet v obtížných dobách pod vládou komunistického režimu čisté svědomí a lidskou důstojnost. Zároveň se podobně jako Kieślowski ve filmu Bez konce ptá, zda se člověk, který se o něco takového pokouší, může stát inspirací po své smrti. Mateusz Birkut po sobě nezanechává jen svůj duchovní odkaz, ale i syna, který svého otce v sobě nezapře. Film je velmi důmyslně kompozičně poskládaný. Později na něj Wajda navazuje Člověkem ze železa.

12.    Člověk ze železa (Czlowiek z zelaza)
Polsko 1981, bar. 153 min
Režie: Andrzej Wajda
Kamera: Edward Klosinski. Hudba: Andrzej Korzynski .
Hrají: Jerzy Radziwilowicz (Maciej Tomczyk/Mateusz Birkut), Krystyna Janda (Agnieszka), Marian Opania (Winkel), …

Reportér Winkel má za úkol natočit reportáž o stávce v Gďansku. Klíčovou osobou má pro něj být Maciej Tomczyk. Macieje známe již z Člověka z mramoru, který je volným pokračováním Člověka ze Železa. Známe i jeho ženu Agnieszku, neboť to je mladá filmařka z téhož díla. Winkel si postupně uvědomuje, že jeho opravdovým úkolem je Macieje zkompromitovat. Některé záběry jsou autentické přímo ze stávky v roce 1980. Film je bez slušných vědomostí o polské novodobé historii poměrně komplikovaný na zorientování se v událostech ve filmu zobrazených.

13.    Popel a démant (Popiól i diament)
Polsko 1958, čb. 103 min
Režie: Andrzej Wajda
Scénář: Jerzy Andrzejewski. Kamera: Jerzy Wójcik. Hudba: Filip Nowak.
Hrají: Zbigniew Cybulski (Maciek Chelmicki), Ewa Krzyzewska (Krystyna), Waclaw Zastrzezynski (Szczuka), Adam Pawlikowski (Andrzej), …

Film, kterým oslnil nejen Wajda, ale i mladý Zbigniew Cybulski. Cybulski je v polském filmu pozoruhodným zjevem. Svou koženou bundou, džínsy, tmavými brýlemi a sebevědomým vystupováním připomíná hrdiny amerických filmů. Film se odehrává po válce a hlavní dva hrdinové mají za úkol zabít sekretáře výboru Polské lidové strany. Maciek je tragickou postavou. Na jedné straně touží po životě, po lásce, ale na druhé chce zůstat věrný hodnotám, které v něm posiluje válečná zkušenost. Maciek nakonec skončí na pomyslném smetišti dějin.

14.    Uslyszcie mój krzyk
Polsko 1991, čb. 46 min
Režie: Maciej J. Drygas
Scénář: Maciej J. Drygas. Kamera: Stanislaw Sliskowski. Střih: Dorota Wardeszkiewicz.

Uslyszcie mój krzyk je dokumentární rekonstrukcí událostí upálení Poláka Ryszarda Siwiece. Nastoluje otázky po motivaci k tomuto činu pomocí vykreslení milieu doby, výpovědí Siwiecových blízkých a Siwiecových pozůstalostí.

15.    Janek Vodnář (Jancio Wodnik)
Polsko 1993, bar. 101 min
Režie: Jan Jakub Kolski
Scénář: Jan Jakub Kolski. Kamera: Piotr Lenar. Hudba: Zygmunt Konieczny.
Hrají: Franciszek Pieczka (Jancio), Grazyna Blecka-Kolska (Weronika), Boguslaw Linda

Téměř až pohádkový příběh o Jankovi, který objeví své nadpřirozené schopnosti a vydá se je uplatnit do světa. Doma zanechává svou moudrou a laskavou ženu Verunku, která nemůže otěhotnět. Na cestě potkává lišáckého muže, který ho po zbytek jeho cesty doprovází. Janek prochází proměnou, je čím dál více závislý na lesku majetku a moci. Nakonec se přeci jen vrací domů za Verunkou, která porodila chlapečka s ocáskem. Herci hrající tři hlavní postavy jsou výteční, skvělá je i hudba Zygmunta Konieczného v čele s nejkrásnější něžnou písní s názvem Piosenka.

16.    Edi
Polsko 2002, bar. 97 min
Režie: Piotr Trzaskalski
Scénář: Wojciech Lepianka, Piotr Trzaskalski. Kamera: Krzysztof Ptak. Hudba: Wojciech Lemanski.
Hrají: Henryk Golebiewski (Edi), Jacek Braciak (Jureczek Sokolow)

Citlivý příběh o bezdomovci Edim, který je velmi sečtělý a moudrý. Sbírá kov a knihy. Dostane se do svízelné životní situace, když na něj padne podezření, že je s ním dcera jednoho z jeho drsných bratrů těhotná. Film by se dal označit jako existenciální drama, přesto však zdaleka nepůsobí tak drásavým a nevyrovnaným dojmem jako jiné filmy s tímto označením. Možná přeci jen více zavání sentimentem.

17.    Struktura krystalu (Struktura krysztalu)
Polsko 1969, čb. 74 min
Režie: Krzysztof Zanussi
Scénář: Krzysztof Zanussi. Kamera: Stefan Matyjaszkiewicz. Hudba: Wojciech Kilar.
Hrají: Jan Myslowicz (Jan), Barbara Wrzesinska (Anna), Andrzej Zarnecki (Marek Kawecki), …

Struktura krystalu je dost nadčasový snímek. Vypráví příběh dvou mužů. Jan se rozhodne opustit své zaměstnání, odstěhuje se na venkov, pracuje a studuje, co je mu blízké. Druhý, Marek, se rozhodne dál budovat svou kariéru. Marek přijede na venkov Jana a jeho ženu Annu navštívit. Zprvu se jeví jeho návštěva jako snaha po dlouhé době vidět přítele a kolegu, ale postupem času se vyjeví, že přijel proto, aby zlanařil Jana zpátky pro své původní zaměstnání. Marek s manžely nějakou dobu na venkově pobývá a zjišťuje, co na takovém způsobu života může být zajímavé a lákavé. Zároveň ale Zanussi Jana nezobrazuje černobíle a poukazuje i na slabá místa jeho žití. Příběh výborně doplňuje klavírní melodie.

18.    Bez konce (Bez końca)
Polsko 1983, bar. 109 min
Režie: Krzysztof Kieślowski
Scénář: Krzysztof Kieślowski, Krzysztof Piesiewicz. Kamera: Jacek Petrycki. Hudba: Zbigniew Preisner.
Hrají: Grażyna Szapołowská (Urszula Zyro), Aleksander Bardini (Mieczyslaw Labrador), Jerzy Radziwiłowicz (Antek Zyro), …

Urszule Zyro, kterou hraje výtečná Grażyna Szapołowská, zemře manžel Antek. S jeho smrtí se vyrovnává jen velmi těžce. Antek byl obhájcem politických vězňů. Obhajoval i případ Darka, který vyprovokoval stávku v továrně. Případ již nestihl ukončit. Urszula vyhledá advokáta Labradora, který se pokusí případ dotáhnout. Přiměje Darka k ústupku, aby si zajistil mírnější trest. Urszula je sama angažovaná a pomáhá odpůrcům tehdejšího polského režimu 80. let. Nenávratná ztráta milovaného muže ji ale nakonec dovede k sebevraždě. Film tak otevírá hned několik otázek. Má smysl jít za pravdou, i když je šance na úspěch téměř nulová? Jakou hodnotu má v tomto případě úspěch? Jaké kroky jsou v odporu systému legitimní? A může člověk přesáhnout svůj vlastní život svými činy?

19.    Březový háj (Brzezina)
Polsko 1970, bar. 99 min
Režie: Andrzej Wajda
Scénář: Jaroslaw Iwaszkiewicz, Andrzej Wajda. Kamera: Zygmunt Samosiuk. Hudba: Andrzej Korzynski.
Hrají: Olgierd Lukaszewicz (Stanislaw), Daniel Olbrychski (Boleslaw), Emilia Krakowska (Malina), …

Tématem je Březový háj trochu neobvyklým filmem Andrzeje Wajdy. Na rozdíl od společensky či politicky angažovaných filmů, které jsou pro Wajdu typičtější, je Březový háj psychologickou drobnokresbou. Zaměřuje se na emoce postav, snaží se o co nejjemnější vybarvení atmosféry. Děj se točí převážně kolem dvou bratrů. Jeden z nich, žijící nedaleko březového háje, je zlomený po smrti své ženy. Za Boleslawem tam přijíždí Stanislaw, který ví, že zanedlouho zemře. Boleslaw svůj zármutek přenáší na svou dceru, Stanislaw se zase snaží vzbudit dojem, že svůj život prožívá radostně. Za tím vším vystupuje téma smrti a možností, jak se s ní vyrovnávat.

20.    Náměstí spasitele (Plac Zbawiciela)
Polsko 2006, bar. 105 min
Režie: Joanna Kos, Krzysztof Krauze
Kamera: Wojciech Staron.
Hrají: Jowita Miondlikowska (Beata), Arkadiusz Janiczek (Bartek), Ewa Wencel (Teresa), Dawid Gudejko (Dawid), …

V době nejen finanční krize velmi silně působící polský snímek. Mladí manželé zjistí, že naletěli podvodníkům. Dali totiž peníze na stavbu bytu stavební firmě, která jim ale žádný byt nepostaví. Musí se tedy nastěhovat k Bartkově matce. Postupem času se ukazuje, že si Beata se svou tchýní moc dobře nerozumí a konflikty mezi nimi narůstají. K tomu všemu si ještě Bartek najde milenku. Veškerá naděje na to, že se situace obrátí k dobrému, se mění v ještě větší tragédii úmrtím. Autoři tak nastolují otázky po tom, kdo je v situaci vlastně vinen. Domáhání se spravedlnosti se jeví jako velmi obtížné.

Žádné komentáře: